Tekoäly ja tietotyö lakialalla
Lakiala on kohtaamassa merkittävän haasteen – sen täytyy pysyä uuden teknologian mukana. Bloomberg Law'n tutkimuksen mukaan aiempaa useammat lakimiehet eivät tunne oikeusteknologiaa. Vuonna 2022 asianajatoimistoista 55 % ilmoitti tietämyksen puutteen rajoittavan heidän teknologian käyttöään. Vuonna 2020 vastaava luku oli 40 %.
Viimeaikaiset tekoälyn kehitysaskeleet mullistavat tietotyön lakialalla. Tekoälyohjelmat, kuten ChatGPT ja Stable Diffusion muuttavat myös lakialan työskentelytapoja. Itse asiassa niillä on mahdollisuus mullistaa tietotyö kaikilla aloilla.
Tekoäly ei kuitenkaan pysty vielä korvaamaan monimutkaista päätöksentekoa ja ongelmanratkaisua. Sen avulla on kuitenkin mahdollista automatisoida manuaalisia, virhealttiita ja työntekijän taitoja tehottomasti hyödyntäviä työtehtäviä.
Tietotyön tulevaisuus lakialalla
Kesäkuussa 2023 New Yorkissa toimiva henkilövahinkoasianajaja Steven Schwartz nousi otsikoihin käytettyään ChatGPT:tä oikeudenkäyntiasiakirjan kirjoittamiseen. Schwartz jäi kiinni, kun asiakirjassa mainitut tapaukset, päätökset ja lainaukset tarkistettiin ja selvisi, että niitä ollut olemassa: ChatGPT oli vain keksinyt ne.
Schwartzin tapaus chatbotin käytössä on varoittava esimerkki siitä, miten tekoälypohjainen tietotyön automaatio voi epäonnistua. Siitä huolimatta on erittäin todennäköistä, että tekoälyä hyödyntävä prosessiautomaatio tulee olemaan osa lakialaa seuraavien vuosikymmenten aikana. Useimmat asianajajat ovat yhtä mieltä siitä, että tekoälyn tehokas käyttö on avain lakitoimistojen menestykseen tulevan viiden vuoden aikana.
Tietotyön ja innovoinnin hallinta
Monet tietotyöläiset, kuten asianajajat, virkailijat, avustavat asianajajat ja muu oikeushenkilöstö, ovat huolissaan tekoälystä. Tekoäly ei kuitenkaan ole viemässä työntekijöiden töitä. Tekoäly ei ole (eikä ehkä koskaan tule olemaan) kykenevä juridisen päättelyn kaltaiseen abstraktiin ajatteluun. Sen sijaan tekoälyautomaatiolla on erinomaiset edellytykset hoitaa ei-luovia ja aikaa vieviä rutiinitehtäviä, jotka vievät tietotyöläisten aikaa.
Tietotyön automaatio
Tietotyöntekijät, kuten asianajajat, ansaitsevat hyvin taitojensa ansiosta. He yhdistävät tiedonhankintaa ja luovaa ajattelua ratkaistakseen ainutlaatuisia ongelmia. Ideatilanteessa lakialan ammattilaiset käyttäisivät koko työaikansa juridisten ongelmien ratkomiseen. Todellisuudessa he kuitenkin käyttävät paljon aikaa tietojen manuaaliseen käsittelyyn, organisointiin ja arkistointiin.
Robotiikkaprosessiautomaation (RPA) tarkoituksena on vapauttaa tietotyöläiset rutiinitehtävistä, jotta he voivat keskittyä täysin luoviin ja analyyttisiin taitoihinsa. RPA-ohjelmistot mahdollistavat bottien luomisen, jotka automatisoivat tehtäviä analysoimalla käyttäjien toimintaa tietokoneen käyttöliittymässä.
Toinen lakialan kannalta keskeinen teknologia on dokumenttien automatisointi. Dokumenttien automaatiojärjestelmät käyttävät olemassa olevia dokumentteja luodakseen aikaa säästäviä mallipohjia. Nämä automatisoidut mallit voivat sisältää monimutkaisia toimintoja ja logiikkaa, jotka ovat tyypillisiä tietotyössä.
Dokumenttien automaatiojärjestelmät tukevat yleisiä dokumenttienhallintatehtäviä, kuten versionhallintaa ja personointia.
Lakialan ammattilaiset hyötyvät merkittävästi työnkulkujen automaatiotyökaluista, jotka kokoavat arvokasta tietoa organisaation prosesseista. Nämä työkalut tehostavat liiketoiminnan toimintoja luomalla jäsenneltyjä työnkulkuja, jotka ohjaavat työntekijöitä entistä tehokkaammin.
Tekoäly ja tietotyön automaatio
Tietojenkäsittelyn maailmassa työkalut, kuten RPA, dokumenttien automaatio ja työnkulkujen automaatiotyökalut, eivät ole uusi keksintö. Uudet tekoälyteknologiat kuitenkin parantavat merkittävästi näitä nykyisiä työkaluja, mikä tekee niistä entistä tehokkaampia, tarkempia ja intuitiivisempia.
Oikeanlaisen tekoälyavusteisen alustan avulla tietotyöntekijät voivat käyttää luonnollista kieltä kysyäkseen kysymyksiä ja analysoidakseen dataa. He voivat myös tiivistää dokumentteja millä kielellä tahansa. Tekoälyn avulla on helpompi löytää trendejä suurista tietojoukoista, joissa on sekä jäsenneltyä että jäsentymätöntä tietoa. Lisäksi tietotyöntekijät voivat luoda uutta sisältöä mallien tai vihjeiden perusteella.
Lakialan ammattilaisten kannattaa innostua suurten kielimallien (LLM) tarjoamista mahdollisuuksista. Nämä mallit voivat tehokkaasti tutkia oikeudellisia asiakirjoja, etsiä ennakkotapauksia, analysoida niitä keskeisten oikeudellisten käsitteiden löytämiseksi ja auttaa oikeudellisten argumenttien muodostamisessa.
Tiedon automaatio ja työn tulevaisuus lakialalla
Digitaalinen muutos etenee nopeasti ja muistuttaa internetin nopeaa kasvua 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Tekoälyavusteiset tietotyön hallintatyökalut vähentävät tiedon sekavuutta ja tehostavat RPA:ta, dokumenttien automatisointia sekä työnkulkujen automatisointia.
Lopulta digitaalinen murros pakottaa lakialan ottamaan käyttöön tuottavuutta lisääviä työkaluja, jotka parantavat tehokkuutta ja sijoitetun pääoman tuottoa (ROI).
Usein kysytyt kysymykset
Miten tietotyön automaatio hyödyttää työntekijöitä?
Työntekijöiden tyytyväisyys liittyy läheisesti heidän tietojensa ja taitojensa kehittämiseen. Automaation avulla voidaan parantaa tehokkuutta ja lisätä työtyytyväisyyttä vähentämällä lakialan ammattilaisten rutiinitehtävissä kuluvaa aikaa, jotta heillä olisi enemmän aikaa käyttää ja kehittää todellisia tietojaan ja taitojaan.
Mitä on työnkulun hallinta tietotyössä?
Tietotyön työnkulun hallinta viittaa järjestelmiin ja strategioihin, joita käytetään tietotyön ohjaamiseen organisaatioissa. Työnkulun hallintasovellukset tehostavat tehtävien suorittamista säästäen aikaa, vähentäen inhimillisiä virheitä ja parantaen tuottavuutta. Automaatio vähentää merkittävästi aikaa, joka kuluu tiedon etsimiseen, seurantaan ja hyväksyntöjen saamiseen.
Mitkä ovat tiedonhallintajärjestelmien hyödyt?
Tiedonhallintajärjestelmät helpottavat olennaisen tiedon saatavuutta ja tekevät tiedonhallinnasta turvallisempaa ja tehokkaampaa. Lakitoimistot hyödyntävät järjestelmiä, jotka helpottavat dokumenttien etsintää, versioiden hallintaa ja työnkulkua sekä tiedostojen käsittelyä mobiililaitteilla.